Kisarapsaa: Finntriahlon Vierumäki

Finntriahlonin karavaari parkkeerasi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Vierumäelle, jonne myös minä meidän karavaanimme ohjastin. Tällä kertaa mukaan lähti jälkikasvu, ilmeisesti viimevuonna oli sen verran mukavaa tekemistä Vierumäeltä löytynyt että uudestaan kannatti lähteä. Majoituimme Ilkkaan, kahden hengen huoneeseen lisävuoteella. Vierumäki on ehkä Finntriathlon paikkakunnista helpoin perheen kanssa, koska tekemistä on myös muille ja majoitus on edullista. Ai niin, no Tahko on kanssa. Tosin Vierumäellä taitaa olla enempi sitä järjestettyä ohjelmaa, kuten kaupunkisotaa ja sirkuskoulua mihin lapset osallistuivat.

Vanajanlinnan sprintti jäi minulta väliin sairastelun takia, eikä oikein vieläkään tunnu siltä että olisi täysin iskussa. Itse kisaan lähdin sekavin tuntein, en oikein tiennyt mitä odottaa. Tiesin, että uinti ja pyörä on parantuneet viime kesästä mutta juoksusta ei ollut oikein mitään tietoa viimeaikoina vähiksi jääneiden kilometrien takia.

Paikalle mentiin jo perjantaina, illalla ilmoittautumaan ja kisainfoa kuuntelemaan. Sailfishin kojusta ostin uudet lasit, jotka osottautuivat hyviksi. Testasin samalla kojulla myös uusia Sketchers Ultra II kenkiä, nää vois ehkä olla mun seuraavat tossut. Uimassa käytiin illalla valmennusryhmän porukalla, ihmeteltiin lähinnä miten 1500m voi näyttää vedessä niin pitkältä matkalta. Arveltiin porukalla, että ehkä tuuli on kuljettanut kulmapoijuja kauemma alkuperäistä sijoittelua. Tuuli antoi oman jännitysmomenttinsa myös pyöräosuudelle, aallokkoa se ei näyttänyt juurikaan nostavan.


Ei me ihan noin kaukana sentään käyty….

Lauantaiaamuna aamupala (ei lasten suosikki, koska pekoni puuttui) ja jännitys alkoi jo nousta. Vaikka olin edellisiltana miettinyt profiilittomien kiekkojen käyttöä kisassa tuulen takia, päädyin kuitenkin niihin näyttävämpiin. Vein pyörän ja vaihtopussit vaihtoalueelle ja lähdin seuraamaan eliten ja nuorempien ikäryhmien starttia. Noin kolme varttia ennen omaa starttia lähdin hakemaan majoituksesta kisa-asun ja märkäpuvun ja aloin siirtymään kohti omaa starttia.

Uinti

Uinnissa lähdin tietysti parantamaan edellisvuoden aikaa. Ennen starttia kävin uimassa hieman, oikeastaan totuttautumassa veteen koska vesi pienemmässä järvessä oli aika kylmää (16,1 astetta). Laiturilla valitsin paikkani viimevuotista paremmin, asettuen tavoiteajalta 24-28min väliin. Uinti Vierumäellä on kahdessa eri järvessä, isommassa vesi on hieman lämpimämpää ja ainakin nyt lämpöeron huomasi selvästi.

Vielä pari vuotta sitten uinti oli minulle se vaikein, nyt tuntui siltä että se olisi ainoa jonka tietäisin onnistuvan. Näin nämä vaan muuttuu.

Alku lähti menemään hyvin. Vaikutti että uin melko suoraan, enkä joutunut missään vaiheessa mihinkään sumppuun enkä kenenkään yliuimaksi. Kannaksen ylityksen jälkeen pääsin hyödyntämään peesiä aina ensimmäiselle kulmapoijulle saakka. Kulmapoijujen välissä peesini katosi, joten menin omaa uintiani. Pyrin uimaan rauhallisesti mutta tehokkaaksi ja tuntemukset oli kaikinpuolin hyvät. Loppusuoran (400m) Valkjärvessä uin lähes kokonaan peesissä. Järvestä noustessani olin tyytyväinen, vaikkakin kellosta tarkistamani aika oli vain 20sek viime vuotista nopeampi.

Uinti, 1500m, 27.28. Keskisyke 164
Sijoitus ikäsarjassa 20/76

T1

Vierumäellä ehkä ainoana negatiivisena asiana on nousu rannasta vaihtopaikalle. Garminin mukaan nousua on 64m. Vedestä noustua mäen nousu on aika tiukkaa, joten otin sen maltilla. Vaihdossa ei mitään ongelmia. Varustepussi löytyi helposti ja märkäpukukin lähti pois kiukuttelematta.

T1: 4:25
Sijoitus ikäsarjassa 20/76

Pyörä

Olin innoissani päästyäni pyörän päälle, vaikka en tiennyt mitä siltä odottaa. Vierumäen pyöräreittiä kuvaa sana kumpuileva parhaiten. Tasaista kohtaa ei ole, vaan koko reitti on yhtä nousua ja laskua. 3,5km mittaisella siirtymällä ohitseni meni muutamia pyöriä. Itse seurasin mittarista sykkeitä ja watteja, nyt piti mennä maltilla ettei jalat mene alta jo alkumetreillä. Isommalle tielle kääntymisen jälkeen nostin selvästi tehoja, ylämäissä koitin malttaa koska viime vuonna uhkarohkea mäkien tempominen hieman kostautui loppumatkasta.

Porukkaa meni ohi, enkä tainnut saada itse kiinni yhtään minua ohittanutta. Olin kokoajan siinä rajoilla, että jos alan murjomaan kovempaa häviää kaikki voima miehestä ja jaloista. Koitin ajaa tasaisesti antamatta sykkeiden nousta maksimeihin. Tuuli otti välillä tosi väkevästi kiekkoihin, ja pari kertaa oli kaatuminenkin lähellä – onneksi pidin tangoista tukevasti kiinni ihan koko ajan. Aeroasento tuntui olevan hakusessa, en pystynyt ajamaan tikuilta koko aikaa vaan välillä piti nousta ylemmäs. Seurasin kellosta viimesen vitosen väliaikoja, eka oli nopein sitten alkoi hiipua.

35km kohdalla ajoin jonkun keltaisen päälle, joka sanoi poks. Säikähdin aika voimakkaasti tuossa vaiheessa, kun varatuubia en mukaan pakannut. Ilmeisesti se oli joltain pudonnut geeli koska vahinkoja ei tullut. Ajoin vaihtoon, viimeinen nousu tuntui jo aika pahalta. Nousumetrejä Garminin mukaan pyöräosuudella 500.

Pyörä, 40km, 1:17:03, keskisyke 163, keskinopeus 31km/h, keskivoima 199W, NTP 242W, maksimivoima 595W
Sijoitus ikäsarjassa 43/76

T2

Vaihto onnistui täydellisesti. Ei mitään sähellystä, ehkä niitä toistoja on nyt tarpeeksi.

T2: 1:44
Sijoitus ikäsarjassa 42/76

Juoksu

Tekisi mieli käyttää termiä pinkaisu oman juoksun aloitukselle. Ensimmäinen kilometri nimittäin taittui mukavasti alle viiden minuutin. Huoltopisteillä kaadoin vettä päähän ja otin pienen huikan. Tuntui ihan hyvältä, vaikka sama tehottomuus oli jotenkin läsnä kuten pyörälläkin. Vauhti putosi hieman loppua kohti, mutta pysyi tasaisena. Vähän harmitti, ettei ketään tuttuja sattunut matkalle. Nopeimmista kun saa mukavasti buustia ja on itsekin pakko yrittää, jos tuttu selkä menee ohi.

Juoksun ajan mietin vain koko ajan, että miten tulen selviämään Joroisilla, Tahkosta puhumattakaan. Juoksu oli jotenki tuskallista. Kenkiin taisi mennä jossain vaiheessa hiekkaa, mutta kieltäydyin tekemästä mitään koska se saattaisi vaikuttaa johonkin muuhun. 7km kohdalla alkoi pistellä jalkapohjia. Uujee, tämmöstä ei olekaan aiemmin ollut. Viimeisellä kilometrillä oli jo pilvissä. Selvisin taas maaliin.

Juoksu, 10km, 52:25, keskisyke 168
Sijoitus ikäsarjassa 44/76

Kokonaisaika 2:43:08.
Sijoitus ikäsarjassa 44/76

Loppuaika oli viimevuotista seitsemän minuuttia hitaampi. Eniten takkiin tuli pyörällä (23 sijaa), olis niin helppo sanoa että se tuuli tai joku tekninen murhe aiheutti tuon mutta kyllä se vika on miehessä. Mikäli haluaisi pysyä sijalla 20 uinnista maaliin saakka, pitäisi pyörästä ja juoksusta saada 10 minuuttia pois. Käytännössä pyörän keskari pitäisi olla noin 36km/h ja juoksun kulkea 4:45/km. Huh.

Kaksi viikko aikaa Joroisille, nyt ei kärsi tehdä yhtään virhettä harjoittelussa.

This article has 2 Comments

  1. Vähän ihmettelin, että et ollut Tahko MTB:ssä, kun muistelin, että olet joskus ollut, mutta hikoilitkin toisaalla 🙂 Tsemppiä tuleviin koitoksiin. Tahkolla oli hieno reitti 60km, mitä nyt kivet hakkasi käsille koko ajan 😀

    1. Tahko on kyllä kokonaisuutena ihan huippu. Näillä näkymin ens vuonna pääsis taas pitkästä aikaa osallistumaan. Parasta on kuitenkin ne vohvelit siellä viimesessä huollossa 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *