Polar V800 vs Garmin Fenix 3

Olin pitkään sitä mieltä, että käyttämässäni Polarissa on kaikki ne ominaisuudet mitä vain tarvitsen eikä minulle tullut mieleen mitään mitä urheilukellolta haluaisin enemmän. Eniten Polarissa ehkä kuitenkin “ärsytti” laitetuen suppeus. Mikäli toiveissa olisi hankkia jossain vaiheessa jonkun sortin tehomittausta pyörään, olisi valikoima aika suppea Polarin kanssa. Lisäksi juoksutreeneissä tuli joskus vastaan tilanne, että olisin halunnut tehdä kesken harjoituksen toisen harjoituksen mutta sehän ei Polarissa onnistu.

Käsittääkseni oikeita urheilukelloja löytyy Polarilta, Suunnolta ja Garmilta. Suunnon uusissa malleissa vaikuttaa tällä hetkellä softakehitys olevan vielä pahasti kesken, joten ne eivät juurikaan houkutelleet. Garminilta triathloniin sopivia kelloja löytyi useampia: 735XT, 920Xt sekä Fenix 3. Polarilta voi olla jotain uutta tulossa lähiaikoina, onhan V800 reilusti yli kaksi vuotta vanha malli.

Garminiin siis. Ensin olin jo taipumassa735:n, mutta vaikka siinä ei Fenix 3:n verrattuna hirvesti eroa ole päädyin kuitenkin Fenixiin. Valintaan noiden kahden välillä vaikutti uskomattoman tyylikkään ulkonäön lisäksi myös se, että monesti harmistunut kun olen jostain kahdesta sen kevyemmän mallin valinnut. Niin ja ne oikeat todelliset erot ovat Wifi ja barometrinen korkeusanturi, joita ei 735XT:ssä ole. Akkukesto on harjoittelu tilassa 20h/14h (Fenix3/735XT). Tuon pitäisi riittää siis minunkin ironman aikoihin. Polarin tapaan softaa päivitetään jatkuvasti, joten myöhemmin voi tietysti tulla vastaan sitten jotain mitä 735 ei olisi tukenut.

Polar V800 on hieno laite, sitä ei käy kieltäminen. Garminissa asioita on vaan tehty eri tavalla. Ajan hengen mukaisesti Garminissa on värinäyttö, mutta ei kuitenkaan kosketusnäyttöä. Itse en tuota kosketusnäyttöä edes kaipaa, laitteessa on kuitenkin viisi nappia joissa on paineltavaa ihan tarpeeksi. Kokoero laitteilla on aika suuri, valtavissa käsivarsissani Garmin ei kuitenkaan onnekseni näytä käkikellolta.

2016-11-05-19-19-36

Päivittäisessä käytössä suurin ero on hälytysten muokkaaminen, vaikkakaan herätyskelloon ei pääse pikanäppäimellä kuten Polarissa, on Fenixin herätyskellossa enemmän säädettävää. Hälytykseen voi nimittäin valita värinän, äänen tai molemmat. Itse suosin pelkkää värinää, sillä ei herätä muita. Polarissa mitattiin aktiivisuutta, Garminilla lasketaan askelia. Kello muistuttelee tunnin välein, mikäli et ole liikkunut. Niin Garminissa kuin Polarissakin nuo saa tietysti pois.

Garminia pystyy muokkaamaan yleisesti enemmän. Polar on selkeämpi. Polarin ”puutteena” voisi pitää myös sitä, että kaikki muutokset pitää tehdä sovelluksen avulla. Garminissa lähes kaiken voi muokata myös kellosta. Esimerkiksi intervallit voi ohjelmoida suoraan kellolla, Polarin kanssa ne piti suunnitella etukäteen kalenteriin ja synkata sitten kyseinen harjoitus laitteeseen.

Viikon ajan olen nyt Feenixiä käyttänyt ja pitänyt kokoajan synkin päällä. Jotenkin tuntuu, että Feenixin akkukesto on tuossa Polaria parempi. Garmin heijastaa kaikki ne ilmoitukset kellon näytölle mitkä näkyisivät puhelimessa. Kellosta ei voi määritellä mitkä ilmoitukset kellossa näkyvät. Polarissa ei harjoituksen aikana ilmoituksia näkynyt, mutta Garminissa näkyy. Itselläni kun on lenkillä usein puhelin repussa tai taskussa, niin helpottaahan se kun ei tarvitse aina puhelinta kaivaa vaan tekstiviestit, whatsapit ja soittajan näkee suoraan Garminin näytöltä. Facebook viestit ei kelloon tule, ainoastaan ilmoitus siitä että uusi viesti on tullut lähettäjän nimen kanssa. Synkkaus puhelimen kanssa toimii vaivattomasti bluetoothilla, wifi synkkaus on ehkä juuri siksi jäänyt kokonaan kokeilematta.

Feenixini on HR mallia, eli se mittaa sykkeen tarvittaessa ilman sykevyötä. Suhtauduin sykerannemittaukseen todella skeptisesti, mutta mittaus toimii loistavasti. Parhaillaanhan tuo laskee mittaamisen kynnystä kun sykevyötä ei tarvitse viritellä kun lähtee lenkille. Hankin kellon pariksi tri-hrm vyön, jolla sykkeen voi mitata myös uidessa. Luonnollisesti sykemittaus ranteesta ei uidessa toimi. Mikäli sykevyö on veden alla, ei syke näy kellossa. Vyö kuitenkin kerää sykedatan välimuistiin, jonka se purkaa harjoituksen päättyessä. Lisäksi tuo tri-hrm vyö pitää sisällään jotain muutakin tekniikkaa, koska sen avulla saa mitattua myös juoksun dynamiikkadataa. Siitä en pitkällisistä analysoinneistani huolimatta tajua mitään.

2016-11-05-19-12-59

Laitteen isolle näytölle voi valita harjoitusten ajaksi haluamansa näkyvät. Noita näkymiä voi myös muokata harjoituksen aikana, eikä näkymien muokkaukseen tarvita puhelinta/padia/tietokonetta kuten Polarin kanssa. Minulla kävi Polarin kanssa monesti niin, että mietin lenkillä että tuo näkymä pitää muuttaa mutta unohdin sen tietysti kotiin päästyäni.

Arkikäytössä kellon näyttöjäkin voi muokata. Netistä löytyy valmiita kellonäkymiä, joista voi sitten asentaa laitteeseen omia silmiä eniten miellyttävän vaihtoehdon. Netistä löytyy myös widgettejä eli pienoissovelluksia joita kelloon voi asentaa. Mitään oikeasti hyödyllistä en ole vielä löytänyt, mutta esimerkiksi erilaisia ajastimia ja navigointisovelluksia Connect IQ kaupasta näyttää löytyvän.

2016-11-06-19-44-26

GPS:n toiminta on Polarissa ja Garminissa samankaltaista, vaikkakin Garmin hyödyntää myös GLONASS satelliitteja. Allasuinnissa matka kirjautuu samankaltaisesti molemmissa laitteissa, avovesiuinnista ei Garminin kanssa ole kokemusta. Garminista löytyy runsaasti valmiita sovelluksia eri lajeja varten, mutta niitä voi tehdä myös itse. Kokeilumielessä tein itselleni MTB sovelluksen, joka siis näkyy pyöräilynä mutta omalla nimellä. Uintia varten latasin sovelluksen, jonka voi käynnistää kesken harjoituksen. Tuon avulla voi uida niitä hullun hauskoja viidenkympin vetoja vaikkapa minuutti viidentoista lähdöillä. Tuon sovelluksen voi siis käynnistää missä vaiheessa harjoitusta tahansa, eikä sitä tarvitse mitenkään aikatauluttaa.

Viikon aikana olen myös huomannut sen, että laite laskee energiakulutuksen jotenkin aivan eri tavalla verrattuna Polariin. Eilen esimerkiksi kävin juoksemassa reipasvauhtisen kympin, joka Polarilla olisi varmasti laskenut energiakulutukseksi yli 1000kcal. Feenix jäi alle tuhannen.

Olipa urheilukello mikä tahansa, ite se on nuo treenit tehtävä eikä hienokaan kello auta yhtään.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *