Kisarapsaa: Jämsä MTB

Kauden 2016 ensimmäinen rutistus kelloa ja muita vastaan vesien lämpenemistä odotellessa suuntautui poluille Jämsään. Osana Keski-Suomen pyöräilycuppia ajettava Jämsä MTB koostuu yhdestä hieman vajaan kymmenen kilometrin lenkistä, jota sitten ajetaan eri sarjoissa eri määrä kierroksia. Yleensä cupin osakilpailuissa ikäryhmät ajavat saman määrän kierroksia kuin yleinen sarja joten oletin näin olevan myös Jämsässä. Hieman epäselvästi ilmaistu kierrosmäärä tosin hämäsi muitakin kuin minua, en ollut ainoa joka ajoin yhden kierroksen liikaa.

Jämsän rata on kyllä hieno. Pääosin kierros on helppoa single trackia, eikä hankalia paikkoja oikeastaan ole. Todella kovia nousujakaan ei radalla ole, vaan kaikki on ajettavissa. Nousua Polarin mukaan on 120m per kierros. Loppupuolella rataa on myös pari vauhdikasta laskua, joissa itselläni näytti nopeus nousevan neljäänkymppiin tunnissa. Tapahtumakeskuksena on Jämsän metsäoppilaistos, jonne oli järjestetty myös kahvio.

Ennakkoilmottautumisen ansiosta rekisteröinti paikanpäällä oli sujuvaaa. Numeroa pyörään ja kevyttä pyörittelyä. Energiapuolella olin varautunut kisaan kahdella juomapullolla (Northforce Extreme) ja neljällä geelillä (Northforce Endurance). Kisan ollessa vasta iltapäivästä olin syönyt aamupuuron lisäksi pastaa lounaaksi ja tunti ennen kisaa nappasin vielä banaanin. Alla oli pari treenitöntä päivää joten energiat pitäisi olla kohdallaan.

20160521_133908

Alunperin olin suunnitellut ajavani niin kovaa kuin pääsisin, pitäen kuitenkin sykkeet anaerobisen kynnyksen (165) alla. Massalähdössä starttasi 48 pyöräilijää, sijoituin lähdössä suosiolla nopean ryhmän taakse. Lähdön jälkeen ensimmäinen kilometri ajettiin melko tiiviissä jonossa, koska tuossa polulla ei ohitusmahdollisuukia ollut. Eipä tosin ollut mahdollisuuksiakaan, mikäli tarkoitus oli suunnitelmassa sykkeiden osalta pysyä.

Ensimmäinen kierros tuli perinteisesti ajettua liian kovaa, tai siis liian kovillaa sykkeillä. Pariin ylämäkeen tuli tuupattua maksimisykkeillä ja sen kyllä tunsi reisissä. Pyrin muistamaan juoda usein, alkulenkin teknisyys tosin loi omat haasteensa juomapulloon tarttumiselle. Ensimmäinen kierros Polarin datasta poimittuna 37:50.

IMG_4800

Toiselle kierrokselle lähdettiin samassa porukassa, jolla oltiin ensimmäinenkin ajettu. Nyt muutamiin kohtiin pääsi kovempaa eikä tarvinnut niin paljoa jarrutella, kun jonoutumista ei enää ollut. Rennompaa ajoa, mutta ylämäet maltilla ettei vaan jalat kramppaisi liian vääntämisen takia. Toisen kierroksen loppupuolella alkoi vääntää vatsaa. Ilmeisesti se vaan tulee reilun tunnin kohdalla, kun on menty pitkään yli anakynnyksen.  Toisen kierroksen maalissa Polarin datan perusteella 1:17:10

Kolmas kierros menikin enempi nautiskellessa. Ylämäkiin vauhti putosi selvästi, mutta tasaisella ja alamäkiin tietynlainen rentous sai keskinopeuden pysymään edellisen kierroksen tasolla. Mitään merkittäviä ajovirheitä ei tullut tehtyä, eikä kaluston suhteen ollut mitään ongelmia.

Maalissa 1:56:10 (1. kierros 37:50, toinen 39:20, kolmas 39:00).

Keskisyke pomppasi siis yli anakynnyksen, ja sen kyllä jaloissa viimeisellä kierroksella huomasi. Toisaalta, tämä oli kauden ensimmäinen pitkä ja kova veto joten syytä huoleen ei ole. Kesän päätavoitekisoissa (Joroinen, Tahko) ei todellakaan vedetä näin kovilla sykkeillä.

Screenshot_2016-05-22-10-23-56

Sitten tuloksiin. M40 sarjassa meitä oli neljä ajajaa. Sijoituksista kisan aikana ei ollut mitään käsitystä ja olettamus oli että kierroksia ajetaan kolme. Tulosluetteloa kotona katsoessani pisti silmään, että voittajan aika oli todella paljon kovempi kun meillä muilla M40 sarjalaisilla. Selvisikin, että sarjassamme kaksi kierrosta olisi riittänyt. Näin ollen, mikäli tuloksia joskus korjataan on lopullinen sijoitukseni joko toinen tai kolmas. Omalla kolmen kierroksen loppuajallani olisin yleisessä sarjassa ollut viimeinen, joten ainakin sarja oli oikein 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *