Kausi 2015 pakettiin

Kausi 2015 on nyt paketissa. Syksyn osalta hieman avoimeksi jätetty kisakalenteri ei saanut enää täytettä osin flunssan, osin motivaation puutteen takia. Näin katkesi siis jopa kahden vuoden putki niin Finlandia Marathonin kuin Tähtisadeajojenkin osalta. Vuosi sittenhän kärsin pienestä ylirasitustilasta Tähtisadeajojen aikaan ja jotenkin tuntui että samaa olisi ollut luvassa tänänkin vuonna. Finlandian matkat juostiin nyt viikonloppuna kun päällä on flunssa, joten osallituminen olisi jäänyt vaikka olisin ilmoittautunutkin.

Kauteen mahtuu sekä onnistumisia, epäonnistumisia ja kaikkea siltä väliltä. Kauden ehdoton kohokohta oli Joroisen teräsmieskisa, jossa läpäisin ensimmäistä kertaa triathlonin puolimatkan (1,9km uintia, 90km fillaria, 21,1km juoksua). Kesän aikana kisoja oli aika sopivasti ja varsinkin palautumisen huomasin kehittyneen huimasti sitten toissa kesän. 2014 TahkoMTB:n jälkeen jalat oli ihan muussina viikon, nyt pystyin tekemään kevyttä pk-treeniä jo heti alkuviikosta kisan jälkeen.

Aloitetaampa yhteenveto itse kisoista. Kauden avaukseen tuli pieni muutos kun koin pakottavaa tarvetta juosta elämäni ensimmäisen maratonini ennen kun täytän 40. Kesän muuten tiukan kisakalenterin takia oli syytä juosta maratoni pois alta mahdollisimman pian. Suorituspaikaksi valikoitui TahkoRun toukokuun 23. päivänä. Tavoite: aika alle viisi tuntia. Tulos: 4:21. Säähän ja maastoon nähden loistoveto. Tästä oli hyvä jatkaa kohti kesän suorituksia. Ehdottomasti yksi kauden parhaista vedoista.

20150523_174512

Ensimmäinen triathlonkisa oli Vantaa Triathlon, kuten edellisenäkin kesänä. Sprintti eli 750/20/5. Tavoite: vuoden takaisen ajan parantaminen. Tulos: 1:25:05. Parannusta edellisvuoteen vain viisi minuuttia. Suurilla odotuksilla voisin sanoa jopa pettyneeni aikaan. Uinti oli ihan kamala ja sähläsin vaihdossa. Uintiverra jäi tekemättä, se kulminoitui ehkä suurimmaksi yksittäiseksi syyksi. Lasken epäonnistumiseksi.

DCIM100GOPRO

TahkoMTB. Täynnä itseluottamusta, vaikka alla olikin kohtuullisen vähän maastokilometrejä, lähdin tavoittelemaan neljän tunnin alitusta. Todella märkä reitti vähensi suurimman osan menohaluja ja polut puuroutuivat todella pahasti. Hirveästi jonottamista ja jarruttelua, nousuissa annoin kaikkeni ja sain jalat kramppaamaan like-never-before. Maalissa 4:36:34. Firman sisäinen mestaruus irtosi, mutta lasken silti epäonnistumiseksi ajan puitteissa.

20150627_135856

Voimarinne Triathlon, kesän toinen kisa ja perusmatka (1500/40/10). Tavoite: saada alle hyvä pidempi tri-kisa ja saada erityisesti varmuutta tekemiseen ja fillarin etenpäinviemiseen. Taka-ajatuksena tietysti parantaa edelliskesäistä perusmatkan aikaa. Tulos: 2:40:22. Uinti kulki, pyörä ei ja juoksussa hyytyminen. Yksi kesän lämpimimmistä päivistä ja ilmeisesti tapoin jalat pyöräosuuden ylämäkiin. Juoksussa hirveää taistelua, näin jälkeenpäin ihmettelen edelleenkin että minähän kävelin tuolla hetken. Lasken pettymyksiin.

IMG_0876

Joroinen. Klassikko. Jännitti ja pelotti. Alla ei ollut oikein hyviä kisoja, joten tavoite oli maltillinen kuuden tunnin alitus ensimmäisellä puolimatkallani. Henkisesti kova lataus ja yritin tehdä kaiken oikein ennen kisapäivää. Lomaviikko auttoi sekä henkiseen, että fyysiseen valmistautumiseen. Tulos: 5:19:20. Onnistumisia kaikilla osa-alueilla. Uinti kerrankin rentoa, helppoa ja kohtuullisen vauhtista. Pyörä kulki, ehkä massasta saattoi olla apua vaikka en tietoisesti peesannutkaan. Juoksussa vauhdinjako onnistui eikä missään vaiheessa ollut isoja ongelmia. Onnistuminen, onnistuminen, onnistuminen.

mitali

Kuopio Triathlon. Ensin meinasin jättää väliin kokonaan, mutta onneksi vaimo sai suostuteltua. Tavoite edellisvuoden ajan parantaminen, olihan uinti lähtenyt nyt kulkemaan. Tulos: 2:31:26. Lähes viidentoista minuutin parannus vuodentakaiseen. Uinnissa kauden pahin aallokko, joten unnissa ei parasta mahdollista aikaa. Suurin onnistuminen juoksussa, pyörä vain hieman vuoden takaista nopeampi. Onnistuminen, henkinen voitto juoksuun.

IMG_0940

Tikka Triathlon. Tämänkin meinasin jättää väliin, onneksi en jättänyt. Viisi minuuttia ennen starttia en vielä tiennyt otanko rauhallisesti vai vedänkö maksimeilla. Vedin övereillä, kellotin uudet maksimisykkeet ja annoin kaikkeni. Ei tavoitteita, mutta täydellinen onnistuminen kaikilla alueilla. Juoksussa kauden parasta vauhtia 4:35/km.

tika

Leppälahtitempo, kauden ainoa Ride Cycle Store Cup:n kilpailu johon osallistuin. Tavoite: ajaa täysillä. Tulos: keskinopeus 38km/h. Onnistuminen, mutta tuolla ajalla ei muiden rinnalla vielä pärjätä vaikkakin oman ikäsarjan ykköstila napsahti. Asento pitää saada matalammaksi ja matalammassa asennossa pitää saada lisää voimaa siirrettyä kampiin.

13_800x475

Tour de Helsinki, arpajaisvoiton lunastuksen aika. Ensimmäinen varsinainen maantiepyöräkisa ikinä. Huono paikka opetella ryhmässä ajamista. Tavoite: pysyä 30km/h rymässä. Tulos: 4:35:28 ja keskinopeus oli noin 31km/h. Onnistuminen, vaikka matkalla tuli vettä rakeita ja kasoja. Ryhmässä ajo oli kevyttä, ryhmästä irtiajaminen raskasta.

_DSC2178_800x532

Alkukesä maratonia lukuunottamatta meni siis poskelleen, mutta loppukesästä homma alkoi kulkea.  10 kisaa, joista onnistuminen kuudessa. Totaalista epäonnistumista tosin ei tullut vastaan missään kilpailussa.

Mitäs sitten kaudella 2016? Tälle kaudelle kisakalenteri tuntui hieman elävän kesää kohti mentäessä, vaikkakin ne tärkeimmät kisat oli valittu jo etukäteen. Itse pidän järkevänä pitää taukoa kisoista vähintään kahtaviikkoa, jos suoritus kestää yli kaksi tuntia. Käytännössä siis sprinttejä voi ajella useamminkin, mutta perusmatka vaatii jo kahden viikon kisatauon. Tämä siis minun kunnolla, ehkä jollain toisella homma menee eritavalla.

11954831_1023375687735022_7447370458438491450_n

Päätös 2016 kisakalenterista, ja varsinkin pääkisasta, syntyi Tahkon täysmatkaa katsoesssa. Minäkin haluan mukaan, minäkin haluan tietää miltä tuntuu mennä täysmatka. Jaksanko? Pystynkö? Täydellä matkalla joutuu fysiikan lisäksi myös oma pää koetukselle.

Suomessa täysmatkaan on vain pari mahdollisuutta, ja päädyin valitsemaan Finntriathlonin kisat niistä saatujen hyvien kokemusten perusteella. Päädyin sitten hankkimaan koko setin, joka pitää sisällään kaikki Finntriathlon kisat:

1) Vanajanlinnan Sprintti 11.6.
2) Vierumäen perusmatka 12.7.
3) Joroisten puolimatka 16.7.
4) Tahkon täysmatka 6.8.

Boonuksena osallistumisoikeus Levin kisaan 31.7.

Näillä mennään kohti ensi kautta, Tribasen valmennuksessa ja alustava kisakalenteri jo valmiina. Oletko sinä jo mukana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *