Kisarapsaa: Voimarinne Triathlon

Joidenkin ylistävien blogikirjoitusten sekä ajankohdan perusteella valitsin kesän perusmatkan suorituspaikaksi Voimarinteen. Vaikkakin ilmoittautumismaksu lähentelee Finntriathlon tapahtumien tasoa, ei sen järjestelyt ole samalla tasolla. Eniten ihmetytti oikeastaan varsinaisen Expon puuttuminen, entäpä jos olisin unohtanut uimalasit kotiin? Mistä olisin saanut nopeasti uudet? Noin kuuden kilometrin päässä tapahtumakeskuksesta on tosin Häijaan urheilutavaraliike, kumma etteivät edes he olleet tuoneet omaa standiaan paikalle. Onneksi kannustusjoukkojen ravinnosta huolehdittiin kuitenkin kioskin voimin.

IMG_0833
Kuumaan päivää reilusti juomapulloja

Perusmatka, eli olympiamatka. Uintia 1500m,  fillaria 40km ja juoksua 10km. En ollut asettanut itselleni mitään aikatavoitteita, uintiin lähdin hakemaan hyvää suoritusta, pyöräilyyn vähintään 30km/h keskaria ja juoksuun alle 6min/km vauhtia. Nopeuksiinhan vaikuttaa oleellisesti itse reitti, mitään tapahtumaa ei oikein voi pitää vertailukelposena toiselle. Paikalle tultiin hyvissä ajoin, noin kaksi tuntia ennen starttia, että ehti tutustua niin vaihtoalueeseen kuin käydä uimassa ennen lähtöä.

IMG_0836
Pyörä ja juoksukamat telineeseen. Päivän suosituin kiekkomerkki tuntui olevan Oval

Vanhemmiten minusta taitaa tulla jurnuttaja. Kun omaa pyörääni asettelin, kuulin että tarkoitus oli laittaa viisi pyörää per väli telineeseen jotta tilaa jäisi kaikille. Ennen lähtöä kun kävin vielä varusteet tarkistamassa, oli oman pyöräni ympärillä kuusi muuta pyörää. Selkeä ohjeistus siis järjestäjän toimesta tuolta osin puuttui.

IMG_0841

Varusteiden paikalleen asettelun jälkeen kävin uimassa muutaman sata metriä, että saa lämmiteltyä ja haettua tuntumaa veteen. Uinti tuntui hyvältä, joten maltillisin mielin pääsin starttaamaan.

IMG_0843

Uinti

Uintiin starttasi kaikenkaikkiaan 156 triathleettia. Miehet, naiset ja 50-vuotiaiden sarjat kaikki yhdessä. Hain oman paikkani aikalailla eteen ja vasempaan reunaan joka näin jälkikäteen tuntui olevan oikea valinta. Lähtö vedestä, kaksi 750 metrin kierrosta välillä rantautuen. Missään vaiheessa ei tullut samanlaista tämä on ihan kamaalaa vaihetta, mikä iski Vantaalla. Vesi oli mukavan lämmintä (21 astetta) eikä hirveää ruuhkaakaan omalle kohdalle sattunut.

IMG_0850

Vedestä poistuessa oma kello näytti aikaa 27:35 johon olin tyytyväinen. Rannasta noustiin portaita pitkin kohti vaihtoaluetta, jonne juostiin pieni pätkä pururataa.

Uinti: 1500m, aika 29:58. Sijoitus 30.

T1

Vaihdossa kaikki meni kyllä ihan putkeen, nopeasti ja onnistuneesti. Märkkärin olin riisunut puoliksi jo siirtymällä ja vaihtopaikalla irrotin enää lahkeet. Numerovyö ja kypärä ylle sitten menoksi.

T1: 01:11

Pyörä

Pyörälle nousun otin melko rauhallisesti, sain toisen kengän suoraan kenkään (jotka olin taas kiinnittänyt polkimiin ja asetellut paikoilleen kuminauhoilla).

IMG_0852

Pyöräreitin alussa oli melko jyrkkä alamäki kohti ensimmäistä risteystä jossa oli ohituskielto. Jyrkän mutkan jälkeen lähdettiin kohti paikallista kylää, jossa kuulemma piti varoa autoilijoita onneksi niitä ei kohdallani ollut. Ensimmäisen isomman alamäen jälkeen oli tiukka käännös vasempaan, jonka ajoin pitkäksi. Triathlonfoorumilla joku olikin kirjoittanut, että vaikka liikenteenohjaus toimikin hyvin oli kilpailijoiden ohjauksessa puutteita. Tuon pitkäksi ajamisen voi tosin laittaa omaan  piikkiin. Aikaa tuohon meni ehkä 20 sekuntia.

Fillariosuus koostui yhdestä 40 kilometrin kierroksesta eli ajettiin 20km poispäin ja toisen 20km takaisin. Matkaan mahtuin niin pitkää loivaa kuin lyhyttä ja jyrkkääkin ylämäkeä. Vastaavastihan nuo oli sitten myös alamäkiä. Pyöräilyssä ohi meni porukka tosi kovaa itse ohitin vain muutaman. Koska energiaa oli,  join Gatorada ehkä jopa liikaakin joka kostautui juoksussa. Yhden geelin otin heti alkuun, toisen puolessa välissä ja yhden pyöräilyosuuden lopussa. Pyöräilyosuutta ei oltu suljettu muulta liikenteeltä, mutta liikenteenohjaus toimi hyvin. Pahin paikka oli oikeastaan Häijään liikenneympyrä, jossa autoliikenne pysäytettiin aina kun pyöräilijä lähestyi. Omalla kohdallani en joutunut hidastamaan autoilijoiden takia yhtään.

Pyöräily: 40km, aika 01:13:36, sijoitus 39.

T2

Nopea vaihto: pyörä telineeseen, sukat ja kengät jalkaan, pari geeliä taskuun ja menoksi.

IMG_0863

T2: aika 01:11

Juoksu

Juoksureitti oli polun, pyörätien ja hiekkatien hieno yhdistelmä parillä loivalla ja yhdellä terävällä nousulla. Yhdellä kierroksella mittaa 5 kilometriä, joten lenkki juostiin kahteen kertaan. Toisaalta nämä reitit, joissa juostaan edestakaisin samaa reittiä ovat hienoja, koska voi heitellä ylävitosia ja kannustaa tuttuja matkalla. Tietysti se saatu kannustus muiltakin on paikoillaan.

IMG_0876

Kelihän ei ollut mitenkään erityisen juoksuystävällinen, mutta se oli sama kaikille. Ensimmäinen kierros meni 5:08 /km vauhdilla, mutta toisella kierroksella alkoi vauhti laskea. Seitsemän kilometrin kohdalla alkoi vatsa vaivata, ilmeisesti liika urheilujuoma teki tehtävänsä. Sama ongelma oli viime kesänä Kuopion perusmatkalla. Taistelun kautta kuitenkin maaliin, vaikka viimeisen kilometrin aikana jouduikin hieman kävelemään.

Juoksu: 10km, aika 54:23, sijoitus 49.

Maali

IMG_0882

Loppuaika: 2:40:22, keskisyke 160, 2784kcal.

Rankkaahan se oli, ei käy kieltäminen. Tekisi niin kovasti mennä kovempaa, koska muut meni niin kovaa. Oma vauhti ei vaan ole sillä tasolla, että voisi taistella millään muotoa sijoituksista. Uintiin olen todella tyytyväinen, vaikka vauhti ei ole kovaa oli se rento ja helppo suoritus eikä ollenkaan sellaista puristamista mitä se on aiemmin ollut.

Näillä mennään, parin viikon päästä matkat pitenee kun vuorossa on Joroisten teräsmieskisa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *