Tulosten analysointia

Aloitin henkilökohtaisessa valmennuksessa marraskuussa 2013. Tavoitteiksi asetettiin tuolloin lihaskunnon kasvattaminen, sekä kestävyyden kohottaminen. Vaikka ne isot lihakset, varsinkin rintalihakset joita minulla ei ole koskaan ollut, olisi tosi päheät kesäisellä uimarannalla emme keskittyneet lihasmassan kasvattamiseen. Talvi vedettiin kuitenkin pääosin punttitreeniä, jonka ansiosta myös sitä lihasmassaakin lienee vartaloon tarttunut. Olen myöskin huomannnut, että treenata voi miten kovaa tai kevyesti tahansa se suurin muutos tulee sieltä ruokavalion kautta. Prkl.

Joskus syksyllä oli pienen juhlan paikka, kun rasvaprosenttini oli pudonnut alle 20:n – jälkeenpäin harmittaa vietävästi ettei tullut mitattua rasvoja joskus 2013 tammikuussa. Marraskuussa rasvaprosenttini oli 13,9 pihtimitattuna. Pihtimittaus oikein suoritettuna antaa varmimman mittaustuloksen ihmistä avaamatta. Tästä luvusta neljässä kuukausessa ollaan tultu alaspäin kokonainen prosentti. Painoa on tuosta marraskuun mittauksestsa tullut lisää 600g. SEN ON PAKKO OLLA LIHASTA!

Mutta se tärkein, kunnon kehittäminen. Marraskuussa suoritin polkupyöräergometritestin, jonka tuloksena maksimaalinen hapenottokykyni oli keskitasoa. Poljinnopeus leikkasi tiukasti, kun watteja oli vastassa 210. Valitettavasti oma arkistointijärjestelmäni on kadottanut nuo tulokset, joten kauniita käppyröitä ensimmäisestä mittauksesta ei ole tähän liittää.

Eilen, toisessa polkupyöräergometritestissä, sen sijaan poljinnopeuden leikkaus tapahtui vasta 270 watin kohdalla. Seinä tuli sitten vastaan 300 watissa.
vo2

Maksimaalinen hapenklulutus saatiin testistä mittauslaitteiston kertomana 46,2ml/kg/min. Tämä onkin sitten jo hyvällä tasolla.
vo2

Tavoitteeksi, kohti kesää, asetimme tuon VO2max arvon nostamisen Hyvin Hyvä (hienoa suomea) tasolle.

Terveysteknisesti kiinnostavampi on MET arvo, joka minulla oli siis 13.2.
13 METs (45 ml/kg/min) = Hyvä suoja verenkiertoelimistön sairauksia vastaan riippumatta riskitekijöistä, kuten
ylipaino, tupakointi, kohonnut verenpaine jne.
10 METs (35 ml/kg/min) = Terveyden kannalta riittävä suorituskyky (aerobinen kapasiteetti).
7-8 METs (25-28 ml/kg/min) = Alentunut aerobinen kestävyys rajoittaa kuormittavasta työstä selviytymistä.
6-7 METs (21-25 ml/kg/min) = Lisääntynyt sydänoireiden riski!
Alle 6 METs (alle 21 ml/kg/min) = Jatkotutkimukset suositeltavia!

Lisätietona kerrottakoon, että VO2 maailmanennätystulosta 96 ml/kg/min pitää hallussaan hiihtäjä Bjørn Dæhlie, jolta tulos mitattiin kilpailukauden ulkopuolella. Norjassa on paremmat puurot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *